Външните министри на ЕС призоваха Русия да отговори на въпросите за използването на токсично вещество срещу бившия неин шпионин във Великобритания Сергей Скрипал и изразиха безусловна солидарност с Лондон.

Посланието беше отправено на среща на министрите в Брюксел. Отравянето беше определено като "безразсъдна и незаконна проява", която застрашава живота на много граждани".

ЕС приема изключително сериозно преценката на британските власти, че е много вероятно Русия да е отговорна за случая. Затова външните министри призоваха Москва спешно да даде отговор по случая и да предостави данни за програмата си "Новичок".

„12 години след убийството на Алексанъдр Литвиненко в Лондон, те повече не могат никого да заблуждават”, каза Борис Джонсън, министър на външните работи на Великобритания.

В Солсбъри пристигнаха експерти от Организация за забрана на химическите оръжия. Те ще вземат проби и ще излязат с експертно становище. 

Междувременно руският президент Владимир Путин за първи път коментира случая "Скрипал". Той нарече обвиненията "безсмислици". Научил за случая от медиите. 

„Вярвам, че всеки разумен човек разбира, че това са глупости и безсмислици -  някой в Русия да си позволят такова поведение в навечерието на президентските избори и Световното първенство по футбол. Немислимо е”, заяви той.

Автомобилът на Юлия Скрипал е иззет за изследване, а на Острова вече са и експерти Световната организация за забрана на химическите оръжия. Те ще вземат проби от пострадалите и ще изпратят за анализ в независима лаборатория, като резултатите се очакват до две седмици.