Европейският съюз смята, че създаването на израелски селища на Западния бряг на река Йордан е практика, която е несъответстваща с международното право. Това става ясно от изявление на ръководителя на европейската дипломация Федерика Могерини.

„Позицията на Европейския съюз по отношение на израелската селищна политика на окупираната палестинска територия е ясна и непроменена: цялата дейност по заселване е незаконна, според международното право и подкопава решението с две държави, както и перспективите за траен мир, потвърдено от резолюция 2334 на Съвета за сигурност на ООН", се казва в изявлението на ЕС.

Реакцията на Брюксел идва, след като САЩ обявиха, че израелските селища на Западния бряг не са незаконни според международното право. В понеделник държавния секретар Майк Помпео заяви, че този въпрос трябва да се договори между палестинците и израелците.

Европейският съюз потвърди, че ще продължи да подкрепя възобновяването на процеса, за да се постигне решение на израелско-палестинския конфликт със създаване на две държави и за двата народа в рамките на преговорите. 

Русия също заяви, че позицията й спрямо израелските селища на Западния бряг остава непроменена. Според Москва създаването им е незаконно според международния закон, съобщава „Ройтерс”.