Протести и сблъсъци възникнаха в палестинските територии срещу решението на президента Доналд Тръмп официално да признае Ерусалим за столица на Израел.

Редица държави също критикуваха действията му. Утре в палестинските територии е обявен национален протест.

Снимка: Reuters

Израелските сили за сигурност във Витлеем на Западния бряг използваха сълзотворен газ, за да разпръснат протестиращи срещу решението на Доналд Тръмп.

Снимка: Reuters

Израел изпрати допълнителни военни части на Западния бряг, за да предотврати размирици. Премиерът Бенямин Нетаняху приветства решението на Доналд Тръмп като историческо и призова други страни да последват примера му.

Снимка: Reuters

Засилват се и международните критики към Съединените щати след решението на президента Доналд Тръмп официално да признае Ерусалим за столица на Израел.

На този фон държавният секретар Рекс Тилърсън съобщи, че започва незабавна подготовка за преместването на американското посолство от Тел Авив в свещения град.

В международния хор от критики се включиха европейски страни като Франция и Великобритания.

Ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини изрази от името на Европейския съюз "сериозно безпокойство" във връзка с решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел, предаде Франс прес.

"Европейският съюз изразява сериозното си безпокойство относно решението на президента на Съединените щати Тръмп за Ерусалим и последиците, което то може да има за перспективите за мир", посочи Могерини в комюнике.

ЕС призовава всички страни в региона към спокойствие и сдържаност, за да се избегне ескалация на напрежението, изтъкна Могерини. По думите й само решение с две държави, което отговаря на стремежите на двете страни, е единственото реалистично средство за постигане на мира и сигурността, която заслужават както израелците, така и палестинците.

Съединените щати са заложили бомба в Близкия изток с решението си да признаят Ерусалим за столица на Израел, заяви турският премиер Бинали Йълдъръм, цитиран от Ройтерс.

"САЩ задействаха бомба, която е готова да избухне в региона", заяви Йълдъръм на конференция в Анкара, като добави, че мнозинството от турците вече изпитват антипатия към Съединените щати.

Дори традиционни арабски съюзници като Саудитска Арабия порицаха решението на Тръмп.

Президентът на палестинската автономия Махмуд Абас заяви, че ще се оплаче на ООН, а радикалното палестинско движение Хамас директно призова за нова интифада.

Край църквата "Рождество Христово" във Витлеем на Западния бряг коледните светлини угаснаха в знак на протест.

Съветът за сигурност на ООН и Арабската лига ще проведат извънредни заседания в идните дни по повод на близкоизточната криза.

Защо Ерусалим се превръща в ябълка на раздора?

Защо Ерусалим се превръща в ябълка на раздора? Градът е свещен за трите религии – юдаизъм, ислям и християнство.

В Стария град, се намират Божи гроб, но и третата по значимост светиня за мюсюлманите – джамията Ал-Акса. Еврейският народ смята Ерусалим за своя столица още от библейски времена.

До юни 1967 г. градът е поделен между Израел и палестинците, като източната му част е под юрисдикцията на Йордания.

След като Израел го анексира изцяло, Храмовият хълм и Ал-Акса попадат под контрола на Израел.

Това е неприемливо за целия мюсюлмански свят и повод за много терористични нападения през последния половин век срещу Израел и подкрепящите го Съединени щати и западни държави.

За Ерусалим заминаха специалните пратеници на bTV Новините Петър Нанев и оператора Красимир Първанов.