Влиятелната палестинска ислямистка групировка „Хамас” призова за ново въстание срещу Израел, след като американският президент Доналд Тръмп призна Ерусалим за столица на Израел, съобщиха Ройтерс и ДПА.

„Трябва да отправим призив и да работим за започване на интифада срещу ционисткия враг”, каза в реч в Газа лидерът на „Хамас” Исмаил Хания, който нарече решението на Тръмп „обявяване на война”.

Това решение сложи край на мирните споразумения от Осло и „завинаги е погребало мирният процес в Близкия изток”, предаде ТАСС, цитирайки телевизия „Ал Джазира”.

„Заявяваме, че Ерусалим е неделим, нито Източен, нито Западен, и ще продължи да бъде столица на Палестина, на цяла Палестина”, каза Хания.

Снимка: EPA

Палестинците на Западния бряг днес стачкуват в знак на протест срещу решението на президента на САЩ. Протестът е по инициатива на палестинското правителство. Затворени са всички търговски центрове, училищата и учрежденията.

Десет палестинци от квартал „Исауия” в Източен Ерусалим бяха арестувани през изминалата нощ, след като близо до голяма улица бяха хвърлени коктейли „Молотов”.

Снимка: EPA

Нямаше обаче големи протести или сблъсъци между палестинци и израелските сили за сигурност.

В Газа късно снощи палестинци излязоха на улицата, скандирайки лозунги срещу Тръмп и запалиха автомобилни гуми в градовете Бейт Ханум в северната част на Газа, в град Газа и в градчетата Хан Юнис и Рафах.

Саудитският кралски двор, начело с крал Салман и влиятелния му син, престолонаследника Мохамад бин Салман, осъди решението на американската администрация за Ерусалим, съобщи Асошиейтед прес.

Това е рядък случай на порицание от страна на Рияд на действията на неговите американски съюзници и президента Тръмп, отбелязва агенцията.

Рияд днес припомни, че вече е предупреждавал да не се предприе такъв ход, отново изрази „дълбоко си съжаление” от това „неоправдано и безотговорно” решение.

Осем страни от Съвета за сигурност на ООН поискаха извънредно заседание.

На фона на бурни протести в Турция, президентът Реджеп Ердоган заяви, че Тръмп е нарушил резолюцията на Обединените нации.

Европейският съюз призова всички страни в региона към сдържаност.

Статутът на Ерусалим следва да бъде договорен чрез израелско-палестински преговори за мир, заяви позицията си и българското МВнР.

„Ерусалим е свещен град и територия за трите световни религии. Всяко решение за оспорвания статут трябва да бъде в рамките на дипломатически преговори между палестинския и израелския народ, както и с ООН”, това се посочва в позиция от Главното мюфтийство на Мюсюлманското изповедание в България по повод за казуса с Ерусалим.

„Близкият изток е буре с барут, а фитилът е Ерусалим. Световният мир е в огромна опасност. Във времена, в които светът е толкова нестабилен, а глобалният тероризъм е във възход, тази постъпка би подхранила фанатизма и насилието”, заявяват още от Главното мюфтийство.