Европейската комисия изрази днес готовност да съдейства за извършването на допълнителни полети за връщането на граждани на ЕС от Китай.

Комисията отбеляза, че досега е осигурила помощ за изпълнението на три подобни полета - два до Франция и един до Германия. И в двата имаше наши сънародници.

Общо 558 души, от които 447 граждани на ЕС, бяха върнати досега от китайската провинция, където за пръв път бе открит новият вирус. ЕС покрива по-голямата част от стойността на тези полети.

ЕК призова днес за повече съгласуваност и сътрудничество между държавите от ЕС при работата за пресичане на разпространението на заразата. Говорител на комисията уточни, че предпазните мерки в отделните европейски държави се преценяват на национално равнище. Той добави, че службите на ЕС са издали препоръки, включително за предпазните мерки по летищата и в самолетите.

Миналата седмица държавите от ЕС са обменили мнения във видеовръзка. По-късно тази седмица Съветът на ЕС ще обсъди на редовно заседание обстановката с разпространението на вируса.

ЕС е предоставил 10 милиона евро за изследвания, свързани с преодоляване на заплахата от вируса.