Европейският съюз е постигнал договорка за заплащане от 15,5 евро, или 18,9 долара, за доза от коронавирусната ваксина, разработена от „Пфайзер“ и „Бионтех“.

Това съобщи „Ройтерс“, позовавайки се на вътрешен документ на ЕС.

Според информационната агенция цената по договора за доставка на 300 милиона дози от лекарството за ЕС е малко по-ниска от цената от 19,5 долара на доза, на която американските власти са се договорили да купят ваксината.

В петък държавният секретар на Белгия по бюджета Ева де Бликер погрешка публикува в „Туитър“ поверителна таблица с цени за всичките шест западни ваксини, за които Европейската комисия вече е подписала договори за предварителна поръчка.

Тя бързо осъзна грешката си и редактира туита, но журналистите успяха да направят снимки на поста ѝ, които бяха публикувани от редица белгийски медии, по-специално от телевизионния канал РТБФ.

Според тези данни изкупната цена на ваксината от „Пфайзер“ и „Бионтех“ е трябвало да бъде 12 евро.

Очаква се Европейската агенция по лекарствата да вземе решение за ваксината още днес, а от своя страна Европейската комисия обяви, че два дни след това ще може да разреши използването на ваксината в страните от ЕС.