„Турция вече не е държава, чието търпение да бъде изпитвано, а решимостта, възможностите и смелостта й да бъдат подлагани на тест“, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от турската частна телевизия НТВ.

Ердоган говори на събитие за отбелязването на битката при Манцикерт от 1071 г. между Византийската империя и селджукските турци, завършила с тежко поражение за Византия.

"Това, че хора, които не могат да са достойни и за византийското наследство, днес, взимайки зад гърба си европейците, се стремят към несправедливост, беззаконие и пиратство, е знак, че не са успели да научат нищо от историята", каза президентът на Турция.

"Приканваме събеседниците си да влязат в релси и да се въздържат от грешки, които ще открият път към собственото им унищожение", каза още държавният глава на югоизточната ни съседка.

Ердоган подчерта, че когато Турция казва, че ще направи нещо, то тя ще го направи и ще плати нужната цена.

"Ако има някой, който иска да се изправи срещу нас, нека да заповяда, ако ли не, ние ще се погрижим за собствените си неща", каза той.

"Така, както ние нямаме аспирации към ничия чужда земя, суверенитет и интереси, така и никога няма да отстъпим от това, което е наше", посочи Ердоган и подчерта: "Турция ще вземе онова, което е нейно право, в Средиземно, Егейско и Черно море".

Изказване в същия дух по адрес на Гърция направи по-рано и турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от вестник "Сабах".

Чавушоглу призова Гърция да не се „излага на риск“, поставяйки се на "нивото на някои страни“ в Източното Средиземноморие. Вместо това би било добре действа разумно, за да няма конфликти в региона.

Турският дипломат не спомена поименно нито една държава, но в последно време Гърция работи с Франция и Египет срещу морската външна политика на Турция.

Според Чавушоглу, ескалацията на напрежението в Източното Средиземноморие се дължи на подхода на Гърция и администрацията на кипърските гърци, а не на Турция, като посочи за пример последните военните учения на Гърция.

Турция е готова да обсъди въпроса за Източното Средиземноморие с всички страни в региона - с изключение на администрацията на кипърските гърци, която Анкара не признава, заяви той и добави, че не трябва да има предварителни условия за това.

Гърция е разглезена от безусловната подкрепа от ЕС, а Атина си противоречи сама като призовава за спазване на международното право, което всъщност тя нарушава.