Турция е открила голямо находище на газ в Черно море. Новината обяви президентът Реджеп Ердоган на специално свикана пресконференция, за която по-рано беше съобщено, че ще даде информация, „която ще доведе до нова ера за нацията“. 

Залежите възлизат на 320 млрд. кубически метра, което е най-голямото количество, откривано досега в историята на страната. 

Турският държавен глава добави, че най-вероятно в района има още синьо гориво.

Турция си поставя за цел до 2023 г. газът от новото находище да бъде предоставен за нуждите на хората.

Проучването е започнало през миналия месец, а находището е открито от сондажния кораб „Фатих“. Залежите са в т.н. сектор „Туна 1“ в западната част на Черно море. Турското правителство уточнява, че в близост до този район и Румъния е откривала синьо гориво.

Допълва се, че всички предварителни тестове са приключили. 

Снимка: Reuters

„Находището е част от друго, по-голямо. По волята на Бог – ще открием още. Като страна, която от години зависи от вноса на газ, сега гледаме по-сигурно на бъдещето. Няма да се откажем, докато не се превърнем в износител“, коментира турският президент.

Ердоган нареди да бъдат ускорени сондажите и в Средиземно море, като подчерта, че енергетиката е основен елемент за развитието на страната и има огромно значение за националната независимост.

Откритието на Турция идва в разгара на териториален конфликт с Гърция и Кипър в Източното Средиземноморие. Там Анкара също изпрати плавателен съд за проучване на газови находища в територии, за които и Атина има претенции.