Турция планира да купи още зенитно-ракетни системи С-400 от Русия, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердoган в интервю за американската телевизия Си Би Ес.

В бъдеще никой няма да може да се намесва по въпроса за това какви отбранителни системи купуваме, от коя страна ги купуваме и на какво ниво се осъществява това. Само ние ще можем да взимаме тези решения, каза Ердоган.

„Обясних всичко на президента на САЩ Джо Байдън. Ние искахме да купим изтребители F-35 и платихме 1,4 милиарда долара, a впоследствие Анкара така и не е получи самолетите. Поискахме да ни бъдат продадени зенитно-ракетните комплекси „Пейтриът“, но и това ни бе отказано“, коментира Ердоган.

„След като не ни давате комплексите „Пейтриът“, вероятно е да потърсим подобни системи от други страни“, казва турският президент, като добавя, че "с позицията му донякъде са били съгласни предишният американски президент Доналд Тръмп и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг".

На въпрос на журналиста от Си Би Ес дали Ердоган осъзнава, че заради това САЩ не могат да се доверят на Турция, турският президент отговоря следното: "Извинете, но кой ще сподели рисковете, свързани с нашата сигурност?".

Преди два дни Ердоган заяви, че Турция няма да преразглежда споразумението на Анкара с Москва за зенитно-ракетните системи С-400.

В отговор на покупката от Анкара на системите С-400 през 2019 г. Вашингтон прекрати участието на Турция в програмата за изтребителите F-35 и заплаши с налагане на санкции по силата на CAATSA (американския закон за противодействие на противниците на Америка чрез санкции).