Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че операцията, предприета от турската армия в Сирия и Ирак, няма да се ограничи до въздушни удари, съобщи турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

"Когато казваме, че можем да дойдем внезапно някоя нощ, то това не е напразно. Тези стъпки бяха предприети веднага щом настъпи очакваният, предвиденият и планираният час", посочи Ердоган пред журналисти на връщане от посещението си в Катар.

Той добави, че действията няма да бъдат ограничени само до въздушна операция. 

"Колко сили от сухопътните войски трябва да бъдат включени в тази операция, ще решат заедно съответните ни звена, министерството на отбраната и Генералният щаб, ще проведем консултации и след това ще предприемем съответните стъпки", каза още Ердоган. 

Турският държавен глава подчерта, че операцията не е проведена случайно, "с мисълта кой какво ще каже". "Както сме казвали и преди, ако някой наруши спокойствието на страната и земите ни, ще го накараме да си плати. Всъщност на юг от нас има терористични организации, които в момента планират много нападения или ги извършват, и представляват заплаха. Терористични организации има и от иракска, и от сирийска страна", посочи той.

По думите му в операцията са участвали близо 70 самолета, включително въоръжени дронове. Той добави, че са били унищожени общо 89 терористични цели, включително убежища, бункери, пещери, тунели и складове за боеприпаси.

"Към този момент са поразени 45 терористични цели на дълбочина около 140 км в Северен Ирак и 44 цели на дълбочина около 20 км в Сирия", добави Ердоган.

Той коментира и това дали Турция е разговаряла за тази операция с Русия и САЩ. "Не сме водили никакви разговори с (президента на САЩ Джо) Байдън или (президента на Русия Владимир) Путин относно тази операция. Въпреки това и Байдън, и Путин вече знаят, че можем да правим такива неща в този регион по всяко време".

Той напомни, че Турция и САЩ са съюзници в НАТО, като отбеляза обаче, че "за съжаление Вашингтон е изпратил хиляди съоръжения, боеприпаси и оръжия в зони на тероризъм в Сирия".

Турция започна рано в неделя въздушни удари по позиции на кюрдските бойци в Северна Сирия и Северен Ирак, а причината е бомбата атака в Истанбул на 13 ноември, при което загинаха шестима души, а 81-ма бяха ранени. Анкара обвинява за атентата Кюрдската работническа партия (ПКК) и сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН).