Турският президент Реджеп ТАйип Ердоган отново отправи критики срещу Европейския съюз и лидерите, определили като "геноцид" избиването на хиляди арменци в османската империя през 1915 г.

На среща с бизнесмени в Истанбул Ердоган обвини президентите на Франция, на Русия и на Германия, които използваха думата геноцид, за да нарекат кланетата, че "подкрепят искания, основани на арменските лъжи".

Бихме искали нито руският президент Владимир Путин, нито Оланд да не бяха отишли в Ереван, каза той. На възпоменателната церемония в Ереван в петък за жертвите на убийствата френският президент и руският му колега призоваха Турция да признае геноцида на арменците.

Последните страни, които говорят за геноцид, са Германия, Русия и Франция – посочи Ердоган и ги призова "да изчистят петната от тяхната собствена история".

Вчера турското външно министерство разкритикува Путин и германския президент Йоахим Гаук, че са използвали думата "геноцид" за събитията през 1915.

Ердоган също така обвини Европейския съюз, чийто парламент призова на 15 април Турция да признае геноцида, че "не казват истината". "Ей, Европейски съюз, ние не се интересуваме какво мислите, запазете за вас вашите мисли" - отбеляза той.

Те имат уши, които не чуват, очи които е виждат, и езици, които не казват истината, добави Ердоган.

През последните дни Турция системно изобличава декларациите, определящи като геноцид избиването на стотици хиляди арменци по време на Първата световна война – престъпление, което Турция категорично отказва да признае.