Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган разкритикува двойния стандарт на ЕС да подкрепи Гърция по въпроса за мигрантите, но да не сподели отговорността за 4 млн. бежанци, приети от Турция, съобщава Анадолската агенция. 

„Въпреки че ЕС дава на Гърция 3 млрд. евро за 100 000 бежанци, той не пое отговорността си за 4 милиона бежанци в Турция“, заяви президентът по време на конференция по въпросите на миграцията в университета в Измир. 

Ердоган подчерта, че бежанците по турско-гръцката граница са били открито преследвани от гръцките сили за сигурност, което е довело до срамни сцени, съобщи Анадолската агенция. 

„Човечеството се провали“, заяви той и обяви, че само през 2020 г. гръцката брегова охрана е извършила 9 000 случая на незаконно отблъскване на търсещите убежище в Егейско море. 

Светът освен това няма представа къде и кой е отвлякъл десетки хиляди сирийски деца, търсещи убежище в Европа, които са изчезнали, допълни турският президент. 

Ердоган заяви, че приблизително 85% от световното бежанско население не се приема от богатите, а от по-слаборазвити държави. 

Той цитира данни на върховния комисар на ООН за бежанците, според който през 2020 г. само 39 500 от 1,4 милиона бежанци, които чакат да бъдат настанени в трети страни, са били заселени в 25 западни държави. 

В момента Турция е домакин на близо 4 млн. бежанци. Тя е ключов транзитен пункт за търсещите убежище, които искат да преминат в Европа, за да започнат нов живот, особено онези, които бягат от война и преследване. 

Съгласно споразумение от март 2016 г. ЕС отпусна 6 млрд. евро за подкрепа на сирийските мигранти в Турция, но Анкара се оплака, че средствата са разпределени със закъснение и непълно.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!