Председателят на Европарламента Антонио Таяни върна пакета „Мобилност” в комисията по транспорт. Така гласуването в пленарната зала днес се отложи.

Протестната акция на превозвачите от България и други страни, които се чувстват застрашени от пакета, пред сградата на ЕП в Страсбург обаче все пак се провежда, предаде кореспондентът на bTV Десислава Минчева.

През изминалата нощ много умело бяха използвани всички възможни процедурни и технически хватки, за да не се стигне до вот. Много помогна и фактът, че 1234 поправки към пакета „Мобилност” не бяха преведени навреме на всички езици. Всяка от тези над 1200 поправки трябва да получи одобрението на поне 1/3 от членовете на транспортната комисия.

Снимка: Reuters

За българските превозвачи това не е спечелена война, но е крачка напред в спечелване на поредната битка. Оставаме мобилизирани, продължаваме с протестите, ако се наложи и другата седмица, заяви Ангел Траков от Международния съюз на превозвачите.

Защитниците на пакета „Мобилност” ще се опитат максимално бързо да прокарат текста отново в комисията по транспорт, вероятно в началото на следващата седмица, за да предизвикат отново гласуване в пленарната зала през последната сесия от мандата на настоящия парламент.

Гласуването в пленарната зала се очаква на 3 или 4 април, съобщиха от ЕП.

Парламентарните групи вече признаха, че разделението сред евродепутатите по промените в правилата е голямо.

„Печелим, макар и трудно, малки битки по пакета „Мобилност”. Да не се радваме предварително, но се надявам всички депутати да влязат в залата. Успяваме, но не даром”, коментира премиерът Бойко Борисов преди началото на правителственото заседание.

По-рано стана ясно, че българските евродепутати са задействали различни механизми за блокиране на гласуването.

„Вечерта вкарахме писмо, с което ясно протестираме срещу разглеждането с всички юридически доводи. Не може, след като пакет „Мобилност” е отхвърлен 2 пъти – и в комисия, и в пленарната зала, да се подлага на гласуване. Има над 1200 нови предложения, които не са преведени в 24-часовия срок преди дебата”, посочи евродепутатът Емил Радев.

Евродепутатът Ангел Джамбазки е категоричен, че пакетът трябва да бъде върнат в транспортната комисия и да бъде гледан на спокойствие и с разум в следващия мандат на ЕП. „Този вече няма легитимността и правните основания да взема това важно решение за хляба на 500 000 български данъкоплатци”, подчерта Джамбазки.

Български превозвачи заминаха за Страсбург, за да участват в планирания протест срещу готвените промени пред сградата на ЕП. В него очаква се включват и превозвачи от Румъния, Полша, Литва и Словения.

Такъв протест има и в София.

„Очаквам сагата да продължи поради простата причина, че старите европейски страни няма да се откажат от своето желание”, каза Красимир Лалов от Националното сдружение на българските превозвачи. Според него привържениците на пакета ще се опитат бързо да го върнат в пленарната зала, като целта им ще бъде до края на мандата на този ЕП текстовете да бъдат приети на първо четене. „Нашата борба тепърва продължава и се надявам на единна политика от страна на българските политици. Ще продължим с протестите”, подчерта Лалов.