Днес няма да има гласуване по пакет „Мобилност” в Европейския парламент, твърдят българските превозвачи, които тръгнаха за Страсбург, за да участват в протест срещу готвените промени. 

„Тази нощ г-н Курумбашев ни предаде, че председателят на ЕП Антонио Таяни е извадил пакета от гласуване в залата и го е върнал в транспортната комисия. Новината се потвърди и от нашите полски и румънски колеги тази сутрин”, съобщи пред bTV Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи.

Официално потвърждение на информацията обаче все още няма, предаде кореспондентът на bTV в Страсбург Десислава Минчева.

Българските евродепутати са задействали различни механизми за блокиране на гласуването.

„Вечерта вкарахме писмо, с което ясно протестираме срещу разглеждането с всички юридически доводи. Не може, след като пакет „Мобилност” е отхвърлен 2 пъти – и в комисия, и в пленарната зала, да се подлага на гласуване. Има 1234 нови предложения, които не са преведени в 24-часовия срок преди дебата”, посочи евродепутатът Емил Радев. 

„Надяваме се на няколко положителни сценария в следващите няколко часа. Тези, които искаха този пакет да се гласува днес, потъпкаха абсолютно всички правила на ЕП”, допълни той. Според него е логично днес да няма гласуване.

Според евродепутата Ангел Джамбазки е рано да обявяваме победа, защото може да мобилизираме нашите противници. Той също е категоричен, че пакетът трябва да бъде върнат в транспортната комисия и да бъде гледан на спокойствие и с разум в следващия мандат на ЕП. „Този вече няма легитимността и правните основания да взема това важно решение за хляба на 500 000 български данъкоплатци”, подчерта Джамбазки.

„Законопроект, който успя да раздели всички институции в ЕС и който засяга 11 милиона пряко заети в транспортния бранш в Европа, не може да бъде решен в последния момент, потъпквайки всички правила на ЕП”, подчерта Николай Рашков от Съюза на международните превозвачи. Според него проектът трябва да бъде разгледан в новия състав на ЕП с нов 5-годишен мандат от хора, които са легитимни за това и биха понесли политическата отговорност от решенията си.

Ако текстът е върнат в транспортната комисия, шансът пакетът да се гледа на парламентарната сесия през април е минимален, смятат евродепутатите ни.

„Нашите опоненти ще направят всичко възможно да се гледа много бързо в транспортната комисия, но мисля, че няма да допуснем това. Много са малки са шансовете, но все пак такива съществуват. Ако не спечелим битката, войната остава да се спечели до 18 април”, изтъкна Емил Радев.

 „Ако не се случи гласуване на днешната сесия, шансовете намаляват драстично, защото няма съгласие в състава на ЕП”, отбеляза и Ангел Джамбазки.

До тази сутрин се знаеше, че в ЕП ще се проведе второ гласуване за влизане на текстовете в дневния ред на тази пленарна сесия. Българските превозвачи все пак заминаха за Страсбург, за да участват в планирания протест срещу готвените промени пред сградата на ЕП. В него очаква да се включат и превозвачи от Румъния, Полша, Литва и Словения.

Такъв протест трябва да има и в София. Шофьорите настояват промяната на правилата да се отложи до сближаването на мненията.