Еманюел Макрон води в първия тур на президентските избори във Франция с 23%, Марин льо Пен е втора с 22,5%, а Франсоа Фийон е трети с 20 на сто от гласовете, сочат първите прогнозни резултати, цитирани от Ройтерс.

Снимка: Десислава Минчева

Според "Франс 24" Еманюел Макрон води с 23,7%, а Марин Льо Пен е втора с 21,7%.

Снимка: Reuters

Кандидатът на десницата Франсоа Фийоноколо когото избухна скандал заради предполагаемо назначаване на негови близки на фиктивни длъжности, е рамо до рамо (19 – 20,3%) с кандидата на радикалната левица Жан-Люк Меланшон (19,5 –20%), който направи впечатляващ пробив през последните дни на предизборната кампания.

Според френското издание „Льо Монд” Беноа Амон се нарежда на пето място с 6,2%, а Никола Дюпон-Енян получава 4,9%.

Радостни възгласи огласиха щаба на Еманюел Макрон при излизането на екзитпола. С пеене на химна и викове: "Макрон Президент" привържениците му посрещнаха първите прогнозни резултати.


Първи реакции

Елиминацията на двете основни френски партии от първия тур на президентските избори показва дълбокото безпокойство вътре във френското общество. Това заяви кандидатът центрист Еманюел Макрон.

"Днес определено отгръщаме нова страница във френския политически живот", каза той. Макрон обяви, че ще сформира широка коалиция на "прогресивните сили" за участие в парламентарните избори през юли, става явно от изявление на центриста, разпространено от "Франс прес".

Щабът на Макрон,
Снимка: Reuters
Крайнодесният кандидат Марин льо Пен благодари на „патриотичните гласоподаватели“ за „историческия резултат“ и обеща да защитава френската нация и „нейната независимост“, предаде Би Би Си.

Льо Пен отбеляза, че ще „освободи френския народ от арогантните елити“, подчертавайки, че оцеляването на страната е заложено на карта.

Тя допълни, че очаква с нетърпение прекия сблъсък с Еманюел Макрон, който според първоначалните прогнози е получил най-голяма подкрепа на първия тур от изборите.

Депутатът от Националния фронт и племенница на Марин льо Пен – Марион Марешал льо Пен, нарече резултата на националистите „Победа на патриотите”.

Щабът на Марин Льо Пен,
Снимка: Reuters

Представител на Републиканците нарече „земетресение” отпадането на Франсоа Фийон и посочи, че лично той ще гласува за Емануел Макрон на балотажа, но партията тепърва ще вземе решение за това.

Републиканецът Франсоа Фийон призова малко по-късно своите привърженици да подкрепят Еманюел Маркон срещу Националния фронт на балотажа.

Френският премиер Бернар Казньов призова гласоподавателите да "отблъснат" националистическия кандидат Марин льо Пен на предстоящия балотаж, съобщава АП.

Кандидатът на социалистите Беноа Амон остана на далечното пето място на първия тур, изпреварен и от крайнолевия Жан-Люк Меланшон. Амон призна поражението си, но беше категоричен: "Левицата не е мъртва!".

"Призовавам ви възможно най-яростно да се борите с Националния фронт и, в крайна сметка, ви призовавам да гласувате за Еманюел Макрон", заяви още социалистът.

При висока избирателна активност премина днес вотът във Франция. Прогнозите, че страхът и терористичаната заплаха ще попречат на активността не се оправдаха. В 17 ч. тя беше 70%.

50 000 полицаи и 7000 военни се грижиха за сигурността на 47 милиона избиратели.

Социолозите посочваха днес, че е възможно между четиримата фаворити да има минимални разлики.

Общо 11 бяха кандидатите за Елисейския дворец.

С реални шансове за втори тур бяха проевропеецът и основател на движението „Напред” Еманюел Макрон, крайнодясната Марин льо Пен, която е лидер на "Национален фронт", кандидатът на дясноцентристката партия "Републиканците" Франсоа Фийон и крайно левият Жан-Люк Меланшон, представляващ "Непокорна Франция".

Снимка: Reuters

Агресивната кандидат-президентска кампания предложи непредвидими обрати и сложи край традиционния двупартиен модел на политическия живот във Франция.

Повече от 66 000 избирателни секции отвориха врати днес в континентална Франция. Изборите в отвъдморските територии се проведоха вчера.

В социалните мрежи не липсваха и забавни туитове във връзка с президентските избори: