Еманюел Макрон вече официално е президент на Франция – днес той пое властта от предшественика си Франсоа Оланд

Предаването на властта стана на официална церемония в Елисейския дворец.

Така най-младият френски президент поема властта от най-непопулярния президент на Петата република.

Заради протокола Макрон беше сам, съпругата му го чакаше сред официалните лица. Причината е, че Оланд няма официален брак и Франция нямаше първа дама. Тази роля сега ще поеме от г-жа Макрон.

Снимка: Reuters

Досегашният и новоизбраният президент се отделиха за среща на четири очи, която продължи цял час. После Оланд напусна двореца.

Изключително внимателно бяха слездени първите стъпки на Еманюел Макрон днес. Той успешно издържа важен тест в защита на републикански ценности – сдържан, но с много категорична заявка за динамично бъдеще на Франция, модерна и съвременна, както новият президент я описа днес и както желае да я вижда.

"На 7 май френският народ направи избор, за който трябва да му благодаря. Тази отговорност е чест за мен. Повече от всякога Европа и светът се нуждаят от Франция. И то силна и уверена Франция, която на висок глас говори за свобода и солидарност, която може да създава бъдеще".

"Аз няма да отстъпя от предизборните си обещания", каза след встъпването в длъжност Макрон.

"Трябва да се обединим, за да напишем една от най-добрите страници в историята на нашия свят“, добави той и подчерта, че възнамерява в мисията си да изгради широка гама от политически сили.

Държавният глава отбеляза големия принос на предшествениците си за гарантирането на най-високите интереси на Франция. „Генерал Шарл дьо Гол реставрирана величието на страната. Жорж Помпиду я превърна в икономическа власт, Валери Жискар д'Естен ни доведе към модерната епоха, Франсоа Митеран присъедини френската мечта към европейската“, посочи той.

"Светът внимателно ще се вслуша в думите на французите", убеден е Макрон, заявявайки, че Париж винаги ще бъде страната на свободата и солидарността.

Той подчерта особеното значение на действията на Франция за засилване на европейското сътрудничество: "Имаме нужда от по-ефективен Европейски съюз, по-демократичен, по-политически, тъй като той е инструмент на нашата сила и нашия суверенитет“.

Въпреки изключително строгите мерки за сигурност, хиляди французи и туристи чакаха под дъжда, за да видят президента, пред гроба на незнайния войн и не останаха разочаровани. Макрон дълго се ръкува с минувачите пред напрегнатите погледи на охранителите.

Най-младият президент на Петата република издържа маратон от церемонии без нито една протоколна грешка. Позволи си лека усмивка едва на връщане в Елисейския дворец под дъжда, усещайки тежестта на президентския костюм.

Утре първата международна среща на Макрон ще в Берлин с канцлера Ангела Меркел. Точно преди 5 години, така постъпи и Франсоа Оланд.

Валеше проливен дъжд и гръмотевица удари президентския самолет. Лош знак видя тогава Франция в този инцидент и утре сигурно ще следи полета на новия президент в търсене на позитивен знак за следващите 5 години.