Френският президент Еманюел Макрон обеща да раздава на младите хора безплатни презервативи от началото на следващата година За това съобщи лично политикът в своя профил в Туитър.

„За всички млади хора на възраст от 18 до 25 години през 2023 г. презервативите ще се издават безплатно в аптеките“, се казва в публикацията му. Френският лидер иска да направи контрацептивите по-достъпни. Това е част от превенцията поради нарастващия брой случаи на заразяване с полово предавани болести.

„Мярката допълва други подобни проекти, включително безплатна спешна контрацепция за всички жени в аптеките и безплатно изследване за хора под 26 години на полово предавани болести, различни от ХИВ инфекцията", обяснява Еманюел Макрон, цитиран от БГНЕС.

Преди това жените на възраст от 18 до 25 години имаха достъп до безплатна контрацепция във Франция. Французойките могат да получат както противозачатъчни хапчета, така и други средства за контрацепция.

По принцип безплатна контрацепция е осигурена и за момичета под 18 години. След приемането на такъв закон броят на абортите в страната е намалял значително.