Ситуацията в Сирия и отношенията с Русия са водещи теми по време на сесията на Европарламента в Страсбург. Те са важна част и от дискусията на депутатите със специалния им гост днес – френския президент Еманюел Макрон.

Интересът към дебата е изключително висок.

Макрон обеща, че ще говори кратко, за да даде възможност за повече въпроси. Сред тях със сигурност ще са не само ситуацията в Сирия, дни след военните удари, но и най-горещите теми за Евросъюза в момента – миграция, сигурност, еврозона.

„Много съм щастлив да отговоря на въпросите ви днес. Щастлив съм от възможността да мога свободно да обсъдя с вас ситуацията в Европа и нейното бъдеще в сложен контекст. Този дебат с вас е особено важен тук, където живее Европа“, каза Макрон пред евродепутатите.

Интересът към френския президент е предизвикан и от очакванията относно амбициите му за Европа. Днешният дебат се състои година след избирането му на поста и година преди европейските избори. Днес депутатите искат за знаят дали амбициите на Макрон за Европа ще се реализират в сложния контекст на растящи антиевропейски настроения.

Също днес министър Лиляна Павлова ще представи пред Конференцията на председателите на парламентарни комисии преглед на напредъка по законодателните досиета през първата половина от ротационното ни председателство.