Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) обяви, че ваксините срещу COVID-19, които се наложи да бъдат адаптирани за борба с новите варианти на коронавируса, няма да се наложи да преминават през сериозни бюрократични пречки, за да стигнат до пациентите, предаде ДПА.

Модифицирано активно вещество няма да се налага да минава през целия процес на получаване на разрешение за употреба, ако предходният вариант на ваксината вече е допуснат на европейския пазар, заявиха от агенцията. ЕМА готви конкретни насоки за производителите.

„Трите одобрени от ЕМА ваксини са ефективни срещу новите видове коронавирус според наличните до момента данни. Въпреки това, изглежда, че с продължаващите мутации и появяващите се нови разновидности, разрешените ваксини ще трябва да бъдат модифицирани навреме, за да гарантират продължаваща защита“, допълват от агенцията.

Достатъчно ще бъде провеждането на серия от клинични изпитвания с малък брой участници. Ще се изследват формирането на антитела, защитата при само една доза – например като бустер за тези, които вече са били имунизирани с оригиналния вариант.

ЕМА ще съблюдава за спазването на стандартите за производствено качество и лекарствена безопасност.