Британската кралица е на посещение в Северна Ирландия. Визитата е историческа, тъй като Елизабет II ще протегне ръка за среща с бивш командир от Ирландската републиканска армия, която преди 33 години убива неин братовчед.

Кралицата беше посрещната тържествено в чест на 60-годишнината от възкачването й на престола. Официалното посещение на Нейно Величество в полуавтономния регион се смята за огромен напредък в мирния процес, след като ИРА сложи оръжие със споразумението от Разпети петък 1998 година.

Затова като най-важната част от посещението е сочена утрешната й среща с Мартин Макгинес, бивш командир от ИРА, част от националистическата партия "Шин Фейн" и настоящ вицепремиер на Северна Ирландия.

„При последното й посещение в Република Ирландия кралицата обърна внимание на страданието на всички нас в конфликта. След което отдаде почит на загиналите ирландци в съпротивата срещу британската корона. Тя дори се обърна към ирландците на нашия език и това са неща, които взехме предвид, преди да приемем поканата за среща”, каза вицепремиерът Мартин Макгинес.

Макгинес отдавна е загърбил кръвопролитията и е един от основните фактори в мирния процес. В конфликта, продължил 3 десетилетия загиват 3 500 души. Сред тях е и чичото на принц Филип, съпруг на Елизабет II - Луис Маунтбатън, който също така е бил племенник на българския княз Александър Първи Батенберг.