Кралица Елизабет II е първият британски монарх, който отбелязва платинен юбилей от възкачването си на престола. Това се случва на днешния ден преди 70 години, след смъртта на баща и крал Джордж VІ.

От възкачването си на трона през 1952 г. на миналия век кралица Елизабет II е неизменна част от живота на британците и се е превърнала в нещо повече от символ на страната. Осъществила е близо 300 визити в над 100 държави по време на 14 министър-председатели, първият от които - Уинстън Чърчил.

Юбилеят беше отбелязан с 62 топовни салюта от крепостта Тауър, където се пази кралската корона. В специално разпространено послание до поданиците си Елизабет II им благодари и отново припомни думите от клетвата си при коронацията, че ще им служи. 

95-годишният монарх деликатно припомни, че всичко на този свят е преходно, като сподели, че, когато времето за това дойде и синът й Чарлз стане крал, се надява той и съпругата му Камила да бъдат подкрепени и обичани от поданиците си така, както тя е усещала подкрепата им заедно със съпруга си принц Филип.

И за първи път обяви волята си Камила да получи титлата Кралица консорт - право, което десетилетия наред й беше отказвано заради обичта на британците към покойната принцеса Даяна.

А истинските тържества за юбилея ще бъдат в началото на юни, когато в 4 дни цялата британска нация ще почете своята любима кралица.