Цената на електрониката в световен мащаб се е увеличила от началото на глобалната пандемия от COVID-19, сочи мащабно проучване на Звеното за икономически наблюдения.

Експертите оценяват 133 града в света и сравняват цената на потребителска кошница от 138 продукта от първа необходимост.

Докато цената на електронните продукти се увеличава в глобален мащаб, тази на дрехите пада вероятно, защото по-голяма част от потребителите работят от вкъщи и изместват фокуса на пазаруване.

Храните до голяма степен запазват цените си, с изключение на продуктите за лична хигиена, тютюнът и алкохолът, които поскъпват.

Според анализите пандемията е променила поведението на потребителите. Тъй като повече хора работят от дома, това повишава цените на потребителската електроника, а яденето на домашна храна е заменило ходенето на ресторант за семействата от средната класа. Скочила е цената и на офис консумативите.

„Докато работата от вкъщи е намалила разходите за пътуване до работното място за служителите, в същото време наблюдаваме увеличение на битовите сметки. Очакваме тази тенденция да се запази и през 2021 г. Възможно е да се наложи специалистите по човешки ресурси да променят методите на изчисление на заплатите и осигуровките на служителите си“, коментира Упасана Дут от звеното за икономически наблюдения.

Пандемията е оскъпила и таксите за здравеопазване и учение, особено в най-скъпите градове. В Париж и Цюрих, например, цената на рутинните медицински прегледи е скочила. В Цюрих цената на образованието също се е увеличила, същото се наблюдава и в Ню Йорк.

В същото време пандемията е повлияла благоприятно на пазара за имоти в световен мащаб. С работата от вкъщи повечето потребители осъзнават, че не е нужно географски да се намират в града, като все повече се ориентират извън големите мегаполиси.

Това е довело до спад в цената на стандартен апартамент три спални от 5,8%. В същото време обаче на места се наблюдава сериозно увеличение на цените на имотите – в Цюрих, например, то е цели 20%.

Икономистите са направили и класация на най-скъпите градове за живеене по време на пандемията. Първото място си поделят Париж, Хонконг и Цюрих, следвани от Сингапур, Осака, Тел Авив, Женева, Ню Йорк, Копенхаген и Лос Анджелис.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!