Украйна разследва 6 предполагаеми екзекуции на украински войници в Авдеевка. Украинските власти съобщиха в неделя, че са започнали разследване на информации за убийство на 6 невъоръжени украински войници от руските сили в град Авдеевка, както и на още двама в село Веселе в същия район. 

Страната изтегли войниците си от Авдеевка, за да ги спаси от пълно обкръжение след месеци на ожесточени битки.

Според прокуратурата на Донецка област видеофрагмент, заснет с дрон, показва руски войник да застрелва с автоматично оръжие двама пленени украински войници от близко разстояние в село Веселе. 

По-рано в неделя официалният канал на украинските сухопътни сили в Телеграм разпространи видео, на което се виждат хора с униформи в тесен окоп. Въоръжено лице, което публикацията идентифицира като руснак, се доближава до двама униформени и както изглежда застрелва и двамата. Украинците не дават признаци да правят опити да се защитят.

Руското министерство на отбраната не е отговорило на запитване за коментар от страна на Ройтерс, изпратено по електронна поща. 

Междувременно президентът Володимир Зеленски каза, че е разговарял с президента на Съединените щати Джо Байдън за източния град Авдеевка и необходимата подкрепа за Украйна.

В изявление на Белия дом се казва, че Байдън се е обадил на Зеленски в събота, за да подчертае ангажимента на Съединените щати да продължат да подкрепят Украйна, и необходимостта Конгресът спешно да приеме пакета за военна помощ.