Огромна експлозия в централата на турска авиационна компания край Анкара. Съобщава се за няколко загинали и ранени. Според властите става въпрос за терористична атака.

Нападението е станало в сградата на турската авиокосмическа и отбранителна компания Turkish Aerospace Industries Inc (TUSAS) в покрайнините на турската столица. Дружеството е държавна компания за оръжия и космически технологии.

„Извършено е терористично нападение срещу съоръженията на TUSAS в Кахраманказан, Анкара. За съжаление, имаме жертви и ранени хора“, съобщи министърът на вътрешните работи на страната Али Ерликая, цитиран от Ройтерс.

Четирима души са загинали, a други 14 са били ранени, съобщи вътрешният министър. В своя публикация Али Йерликая заяви, че двама заподозрени за нападението са „неутрализирани“. Те са мъж и жена.

Кадри от охранителни камери показват именно мъж и жена с автомати. Не е ясно обаче колко души са участвали в нападението и дали има такива на свобода.

Снимка: Reuters

„Осъждам това отвратително нападение. Нашата борба ще продължи с решителност и категоричност, докато и последният терорист не бъде неутрализиран“, заяви вътрешният министър.

 

Според местни медии са се чули изстрели. Те твърдят, че взривът е станал по време на смяната на смените и се е наложило персоналът да бъде евакуиран. Причината за експлозията и последвалата стрелба остава неясна. Някои медии съобщават, че е извършен самоубийствен атентат.

Снимка: Reuters

На видеозаписи, разпространени в социалните медии, се вижда как двама нападатели с раници и тежко въоръжени, пристигат и откриват огън по хората отпред, преди да влязат в сградата. 

Частната телевизия НТВ съобщи, че група нападатели са пристигнали на входа на комплекса в такси по време на смяна на персонала по сигурността. Най-малко един от тях е детонирал бомба, докато други са успели да влязат в комплекса.

Снимка: Reuters

Хеликоптери са били забелязани да прелитат над помещенията, съобщава телевизията. Според НТВ и други турски медии някои от служителите в комплекса може да са взети за заложници.

На мястото са изпратени сили за сигурност, линейки и пожарникари. Служителите на компанията са били отведени в безопасен район, съобщи телевизия HaberTurk.

Кметът на столицата Анкара Мансур Явас заяви, че е „дълбоко натъжен“ от новината. „Пожелавам Божията милост на нашите мъченици и бързо възстановяване на ранените. Ние осъждаме тероризма. Моите съболезнования“, каза той.

Главната прокуратура в Анкара е започнала съдебно разследване на нападението, съобщи министърът на правосъдието на Турция Йълмаз Тунч. Той заяви, че по случая са назначени един заместник главен прокурор и осем прокурори.

 

Не е ясно кой може да стои зад нападението. В миналото кюрдски бойци, групировката „Ислямска държава“ и леви екстремисти са извършвали нападения в страната, припомня „Асошиейтед прес“.

Спекулациите в турските медии обаче не закъсняха – от една страна беше спомената радикалната лява революционна народо-освободителна партия, а от друга – Кюрдската работническа партия (ПКК), обявена за терористична, която обикновено е обвинявана за подобен тип атаки.

TUSAS е една от най-важните компании в областта на отбраната и авиацията в Турция. Тя произвежда KAAN, първия национален боен самолет на страната, наред с други проекти.

Фирмата произвежда както военни, така и граждански самолети и хеликоптери, както и безпилотни системи за турските въоръжени сили и за други страни по света.

Снимка: Reuters

Според информация в сайта ѝ тя е създадена, за да намали зависимостта на Турция от чуждестранен внос на аерокосмически технологии за военни цели.

TUSAS е компанията, определена от членката на НАТО за лицензиран производител на проектираните от САЩ изтребители F-16. Тя играе роля и в модернизирането на по-стари самолети за използване от турската армия.

Двамата основни собственици на фирмата са турските въоръжени сили и гражданското звено на турското правителство, натоварено с подобряването на отбранителните способности на страната и управлението на военните поръчки.

Последваха и реакции след атаката. Генералният секретар на НАТО Марк Рюте описа доклада за нападението като „дълбоко обезпокоителен“ и изрази подкрепата си към Турция.

„НАТО подкрепя нашия съюзник Турция. Ние категорично осъждаме тероризма във всичките му форми и следим отблизо развитието на събитията“, каза Рюте.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK