Броят със заразените с корона вирус в Германия нараства. Във Федералната Република живеят хиляди българи, които нямат здравни застраховки.

Конкретна статистика колко точно са здравно неосигурените в Германия няма. Факт е обаче, че сред работещите на "черно" попадат и наши сънародници. По статистика на проекта „Справедлива мобилност“, който осигурява безплатни консултации за работници от Източна и Централна Европа само в град Манхайм живеят около 6000 българи, едва 1500 от тях обаче са постоянно заети, а как се препитават останалите не е ясно.

Голяма част от хората, които работят на "черно", са в сектора на строителството и гастрономията. Те нямат и никакъв вид застраховки.

„Важно е да се знае, че нормално по закон болниците нямат право да върнат човек с опасност за живота, дори да няма застраховка“, заяви Християн Дорев консултант по проекта "Справедлива мобилност".

Ако случаят на приетия е калсифициран като спешен, то той няма да плати нищо за престоя си в болничното заведение. Но ако не бъде приет за спешен и пациентът няма здрава застраховка, ще трябва да заплати сам за лечението си.

„Мога да посъветвам всеки един от нашите сънародници да сключи здравна застраховка като частно лице със задна дата, това е възможно във всеки един момент“, обясни Дорев.

Германия работи за спешно увеличаване на болничния си капацитет, за да успее здравната система да се справи с борбата в корона вируса.