Числата за заболеваемостта и смъртността от COVID-19 в Индия са силно занижени, смятат експерти, цитирани от Си Ен Ен. Според тях истинският брой е 30 пъти по-висок.

До момента в страната са регистрирани 17,6 милиона случая на коронавируса, но при изчисленията на експерти, те са по-скоро около половин милиард.

Здравни работници и учени в Индия от началото на пандемията предупреждават, че числата, които се съобщават, са значително по-малко поради няколко причини, включително лошата инфраструктура, човешката грешка и ниските нива на тестване на населението.

Според изчисленията заболеваемостта в Индия ще продължи да се покачва до към средата на май месец, а смъртните случаи могат да стигнат до 13 хиляди на ден.

Според данни на световната здравна организация от миналата година досега Индия значително е увеличила капацитета си на тестване. През 2020 г. по това време са тествани около 500 000 на ден, докато в момента се тестват близо 2 милиона дневно.

Въпреки това тестването не е достатъчно, тъй като средното ниво на положителни проби в страната е 15%, а в големите градове като Делхи – над 30%. Това означава, че ужасно много болни остават извън тестваните.

Скритата смъртност

В материала на Си Ен Ен се посочва, че дори преди пандемията Индия е съобщавала значително по-малко смъртни случаи сред населението. Причината е лошата система на здравеопазването, която не може да обхване всички жители на страната.

Според различни изчисления около 86% от смъртните случаи се съобщават, а едва 22% от тях получават причина за смъртта.

До момента в страната са регистрирани почти 198 000 смъртни случая от COVID-19, но според медици истинското число е между два и пет пъти или по-скоро около 990 000.