Съединените щати и Великобритания обещаха спешна помощ за Индия на фона на изключително влошаващата се обстановка с COVID-19 в страната. Първата доставка с респиратори и жизненонеобходими пособия вече пристигна.

Междувременно Турция влиза в пълна национална карантина за три седмици заради коронавируса. Целта на властите е броят на новозаразените да падне значително преди старта на активния туристически сезон.

Страната ще бъде затворена до 17 май по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан. През това време ресторантите, кафенетата и всички заведения за бързо хранене няма да работят. Училищата ще останат затворени. Ще бъдат ограничени и пътуванията.

"Трябва да свалим случаите под 5000 в момент, в който Европа разхлабва мерките. В противен случай ще бъде неизбежно изправянето пред тежки последици във всяка сфера - от туризма до търговията и образованието“, обяви турският президент Реджеп Ердоган.

Германският канцлер Ангела Меркел се надява страната ѝ да предложи ваксина срещу коронавирус на всички пълнолетни граждани през юни. Федералната република очаква 80 милиона дози през втората половина на годината.

"В зависимост от това колко ваксини получим, може да спрем с приоритетните групи от юни. Това не означава, че всички ще бъдат ваксинирани незабавно, а че ще могат да си запазят час за имунизация", съобщи Меркел.