Българка е сценографът, създал концепцията на проекта за сцената за грандиозния концерт за платинения юбилей на кралица Елизабет II пред Бъкингамския дворец.

Заря Врабчева участва и в създаването на проекта за арената за дигиталния концерт на АББА в Лондон, с който легендите се върнаха на сцена. Ексклузивна среща на кореспондента ни Васил Христов. 

3 юни, Лондон. 4 сцени, десетки световни звезди, хиляди светлини, стотици хиляди зрители около двореца и над 200 000 милиона пред телевизионните екрани. И една българка, част от екипа на британската компания „Стуфиш“, която 9 месеца преди този ден е започнала да мисли концепцията за сцената на епохалното събитие.

„Екипът бяхме двама души, понякога ставахме и трима, но общо взето от самото начало с моя колега Рик Липсън го изведохме от концептуалната му фаза, буквално от първите скици. Идеята за това как ще изглежда, всичко, до реализацията - последния ден, в който все още правихме неща още по обекта и на репетиции“, разказа сценографът Заря Врабчева.

Другото грандиозно събитие, в което Заря е оставила следа е завръщането на АББА в специално построена Арена.

„Мисля, че успях още в самото начало в концептуална фаза да бъда в началните срещи, които бяха много интересни, защото малко се знаеше какво предстои и наистина мечтите бяха големи, а рисковете огромни“, обясни Заря Врабчева.

Докато учи архитектура, има проекти и в образованието и не крие, че иска да работи по сценография със социална кауза. Както и да работи в България.