От раждането до смъртта си Елизабет II е била снимана хиляди пъти, докато е живяла живота си пред очите на обществеността. Бъдещият монарх е официално сниман за първи път, когато е на няколко седмици, държан в ръцете на майка си през 1926 г.

Късно снощи от Бъкингамския дворец беше разпространена неизвестна до момента снимка на кралицата. Това ще бъде и последния официален портрет на кралица Елизабет II.

Автор на снимката е Раналд Макекни. Той е снимал няколко пъти британското кралско семейство. Негова е снимката на кралица Елизабет II с трима бъдещи крале. Настоящият - синът ѝ крал Чарлз III, внукът ю Уилям и правнукът ѝ Джордж.

С Раналд Макекни се срещна Васил Христов.

Как се е случила снимката?

„Когато ми беше поръчано да направя последния ѝ портрет, беше преди около шест месеца. Бях във връзка с обкръжението на кралицата и те дадоха ясно да се разбере, че тя иска да бъде заснета в замъка „Уиндзор“. Той е много специално място за нея. Казаха, че искат на фона да е кръглата кула, която е най-централната и най-сигурната част от замъка. Това е ясен символ, че кралицата е центърът, сърцето на нацията. Огледахме възможностите и имаше само едно място, откъдето можехме да заснемем точно тази гледка – във вестибюла, който е много близо до личните ѝ покои“, разказа фотографът.

„Отидох да разгледам около месец по-рано и се срещнах със стилиста на кралицата, за да имам представа от тоалета ѝ и да видя как ще се съчетае с декора на помещението. Направихме няколко пробни снимки. В деня преди истинското заснемане можех да отида и да си инсталирам светлините. За късмет, асистентът ми е със същия ръст като кралицата, така че го използвах за модел. Направихме проби, нагласихме всичко. На следващия ден просто включихме светлините и изчакахме кралицата да дойде. Тя влезе през една малка врата, поздравихме се, казах ѝ каква ми е идеята, седнахме за малко да си поговорим и след това я снимах“, сподели още Раналд Макекни.

Каква е кралицата зад обектива?

„Тя е прекарала много време зад обектива. Сигурно е най-сниманата жена в света. Не мога да твърдя, че съм имал специални, дълбоки взаимоотношения с Нейно величество. Тя винаги беше много сговорчива, достъпна и топла. Когато снимаш някого - и особено някоя ВИП личност, той иска да знае, че ти знаеш какво правиш. Ако почувства, че може да ти има доверие, е доволен, че ще направиш хубава снимка, няма да му губиш времето и той ще може бързо да продължи с делата си. А кралицата се държеше приятелски, говорехме за маловажни неща, шегувахме се. Сега не мога да си спомня за какво точно. Когато снимам, аз просто говоря“, споделя още фотографът.

Да се общува неформално с кралицата – какво впечатлява най-много Раналд Макекни?

„Тя е човек, който има удивителен живот. Като кралица не водиш нормален живот. Нейният живот беше напълно посветен на дълга. Дори не мога да си представя колко пъти е трябвало да отиде някъде, на някое откриване, да се срещне с хора, да им връчи отличия. Мисля, че за това е нужно голямо търпение и в същото време топлина. Това чувам и от много хора – че тя е умеела да излъчва топлина, но в същото време и респект. Мисля, че това е сред ключовите неща. Тя не беше някой, с когото би отишъл на пъб, например. Тя притежаваше аурата на кралица и хората уважаваха това. Знаеха какво не се прави в нейно присъствие и как трябва да се държат, за да покажат уважение към позицията ѝ.

Каква е историята зад тази снимка:

 

Снимка: Ranald Mackechnie / Buckingham Palace

„Снимката, на която всички седят в редица, а принц Джордж е прав. Тази снимка беше поръчана от Кралските пощи в чест на 90-ия рожден ден на кралицата и трябваше да бъде отпечатана върху комплект марки. Технически беше много трудна снимка, защото те искаха образът на всяка личност да може да се отлепя като отделна марка от цялото. Така че трябваше да има най-малко 3 мм между двама души. Но аз исках да направя и снимка на едно семейство, което е много трудно, ако те трябва да стоят далече един от друг. Така че предизвикателството беше да осигуря достатъчно пространство, но едновременно с това и връзка между членовете на кралската фамилия. С тях беше невероятно лесно да се работи. С децата винаги отнема малко време – може би около 10-ина минути, но щом са готови, снимаш. В крайна сметка направихме снимката доста бързо. Може би имахме 12-13 кадъра, на които принц Джордж се усмихва.

Защо принц Джордж е стъпил на книги? Има ли скрито послание в това, или просто сте били практичен?

„По първоначален план те дори не трябваше да се виждат, защото за снимката трябваше да се изрежат краката. Трябваше да направим така, че главата на принц Джордж трябваше да е на правилното място и понеже не бях сигурен колко точно е висок имах няколко книги. Така че когато той дойде, просто видяхме колко са нужни, за да може лицето му да е наравно с тези на баба му и баща му. Така че е смешно – когато пуснаха цялата снимка, всички започнаха да се питат какво означават тези книги. Нищо не означават“, разказа фотографът.

Как беше създаден портретът на кралицата за платинения ѝ юбилей – разберете във видеото.