Специалните ни пратеници в Украйна Стоян Георгиев и Александър Осиченко успяха да стигнат до освободения от осеммесечна руска окупация град Херсон.

Украйна превзема нови територии, а Русия оставя украинското население без ток и вода...

Херсон, който е разположен на западния бряг на река Днепър, е освободен, но и подложен на масивен обстрел от източната страна. Източният бряг на Днепър все още е окупиран от руската армия – той се намира на 3 км от града, разказа Стоян Георгиев. Поради тази причина животът на местното население продължава да бъде невъзможен.

В Херсон има вечерен, командански час и там е невъзможно човек да бъде на публично място след 17:00 часа.

Стоян Георгиев и Александър Осиченко са напуснали града, но там продължават да живеят 80 000 души.


Олег е на централния площад, за да си налее питейна вода, докарана в резервоар. Две бомби падат, докато си налива, но сякаш това не му прави впечатлени. Водопроводът на Херсон е умишлено унищожен от руснаците, когато се изтеглят от града през ноември.

Мъжът разказва, че обстрелът по острова продължава.

„Когато отидох в пенсионното, падна една бомба в съседната сграда“, казва Олег.

Хората в Херсон живеят в руска рулетка - снаряди, идващи от източния бряг, поразяват блокове, детски площадки, аптеки и магазини.


Местен жител разказва, че ракети са падали наоколо, обстрелвали блока му.

„Три млади момчета загинаха при взрив на улицата“, казва Лена.

Според властите освен хаотичния обстрел по улиците и града, руснаците имат стратегия да оставят населението без ток и вода.

"Те се опитват да унищожат инфраструктурата, за да не могат херсонци да живеят нормален живот. Всяка нощ и всеки ден, даже сега чувате. те продължават да обстрелват. острелват и жилищни сгради и инфраструктура от енергетиката, но нашите героични енергетици, от Вик и всички комунални услуги продължават денонощно да възстановят. Оправят всичко, което се разрушава", казва Олександр Толоконников.


Трудно започва да се връща и животът в освободените села в херсонска област. Повечето хора установяват щетите по домовете си и отново отиват там, където ще изкарат зимата - предимно в Западна Украйна, Киев или Европа. А обстрелът от изток продължава.

Днес в Херсон бяха ударени детското отделение на болницата, жилищни сгради и моргата. Екипът на bТV става свидетел, как през целия ден се чуват взривове в различни части на града.