Днес се навършват 36 години от аварията в Чернобил. Експлозията и последвалият пожар в централата на 26 април 1986 г. се превърнаха в най-тежката авария в историята на световна ядрена енергетика.

Екип на bTV пътува към забранената зона. Там в радиус от 30 км е изселено цялото население.

Украинската армия държи контрол върху централата. Всичко това се случва 36 години след ядрената авария в Чернобил и около месец след руската окупация на централата, която постави отново пред риск цяла Европа.

Нашият екип има ясно изграден маршрут, който не бива да се нарушава. При отклонение може да се попадне на минирана територия. В самата централа все още има ядрено гориво и всички системи се поддържат.

Екипът на bTV ще мине през места, където мостовете са разрушени, защото по време на войната, за да се предотврати достъпът, е трябвало някои съоръжения да се взривят.

Предстои да се минават понтонни мостове на река Припят, за да се стигне до самата централа.

Годишнината ще бъде отбелязана с различни инициативи. На място в централата пристига делегация, водена от генералния директор на Международната агенция за атомна енергия. Целта на посещението е да се увеличат усилията за предотвратяване на опасността от ядрен инцидент по време на настоящия конфликт в страната. Ще бъде доставена апаратура и ще се направят контролни измервания в района на централата.

АЕЦ „Чернобил“ беше превзета от руснаците в началото на инвазията в Украйна и беше под техен контрол почти до края на март. След изтеглянето на руските военни украинският персонал пое контрол над съоръжението.