Дъщерята на един от близките съветници на Владимир Путин загина край Москва при експлозия на автомобила, който шофирала.

Жертвата е Даря Дугина, дъщеря на Александър Дугин, наричан "мозъкът на Путин".

bTV разполага с ексклузивни кадри секудни след взрива, при който загина дъщерята на Александър Дугин. Часове след това, руските журналисти разполагат със следната информация:

"Покушението на Александър Дугин, в резултат на което загина дъщеря му, Дария има поръчков характер. Взривното устройство е било заложено в автомобила от страната на шофьорската седалка. Това е изводът на експертите от следствения комитет на Руската федерация. Даря Дугина се е връщала от мероприятие, наречено "Традиция", близо до Москва. На това мероприятие е бил и Александър Дугин, както и редица видни представители на Донецката и Луганската републики", разказа журналистът Фьодор Гладких.

След края на събитието Дария се е качила в колата и тръгнала по Можайско шосе. По пътя устройството е избухнало, а Дария е загинала.

Що се отнася до версиите - разглеждат се всички версии, от поръчково убийство от неизвестен извършител до грешка в колата, в която е поставено устройството.

Версия, която се обсъжда в руския интернет активно, е че това са украински диверсанти, които отдавна дебнат Дугин.

Тази версия предизвика светкавична реакция от Киев. Съветникът на Зеленски Михаил Подоляк обяви, че Украйна няма нищо общо, защото не е нито криминална, нито терористична държава.

А иначе - смята се, че мишена на нападението е била не Даря, а баща й - твърд поддръжник на инвазията в Украйна.

„Ако сме готови да умираме, но не сме готови да убиваме, значи ние не сме готови за пълноценна битка за нашите идеи, за нашата държава срещу друга държава. И какво да правим - да чакаме да ни убиват? Не, ние ще нападаме“, каза през февруари 2021 г. Александър Дугин.

В последния момент вчера вечерта Дугин се оказва в друга кола. Разследването продължава.