Взривното устройство в колата, в която загина журналистката и политолог Даря Дугина, е било поставено по време на фестивала „Традиция“ в Подмосковието, докато автомобилът е бил на паркинг и за никого не е било трудно да го направи, съобщиха правоохранителните органи, цитирани от ТАСС.

Взривното устройство се е намирало под автомобила от страната на водача. Даря Дугина, която е управлявала джипа, е загинала на място.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че ако версията за украинска следа в убийството на журналистката Дугина бъде потвърдена от компетентните органи, тогава трябва да се говори за политика на държавен тероризъм, провеждана от Киев.

На фестивала „Традиция“ е имало много гости, хората са паркирали колите си от двете страни на Звенигородската магистрала, където е имението Захарово. Почти целият паркинг е бил пълен.

Снимка: EPA

Джипът, в който Дугина е отпътувала от фестивала, също е бил там. При влизане на паркинга не е имало проверки, така че взривното устройство може да е било оставено по всяко време от всеки, като е и станало, съобщи източникът на ТАСС, цитиран от БТА.

От органите на реда са казали, че на входа на имението е имало екип на КАТ, а движението е било регулирано от пътни полицаи.

Присъстващите са били проверявани непосредствено преди да влязат на събитието.

Снимка: EPA

Снощи в района на село Болшие Вяземи, Московска област, се е задействало взривно устройство в движещ се автомобил „Тойота ленд круизър“ и той се е запалил.