"Грийнпийс", Световният фонд за природата (WWF) и германската Федерация за опазване на околната среда и природата (BUND) съобщиха, че предприемат правни действия срещу новите европейски правила, определящи определени бъдещи инвестиции в ядрена и газова енергетика като "зелени", предаде ДПА, която се позова на съобщение на организациите.

Еколозите настояват пред Европейската комисия да преразгледа правилата и да ги отмени. Ако тя не го направи, групата ще се обърне с иск към Съда на Европейския съюз, пише БТА.

По силата на новите правила от януари ядрена енергетика и газа ще бъдат включени в европейската таксономия, която определя секторите, в които бизнесът и гражданите могат да инвестират, за да се борят с промените на климата.

Ядрената енергия и газа бяха приети за зелени от Европейския парламент и страните членки въпреки критиките, че при изгарянето на газ се отделя въглероден диоксид, а сигурно решение за складирането на ядрени отпадъци няма.

Еколозите твърдят, че това решения нарушава европейските закони за климата и противоречи на целите на Парижкото споразумение, да се ограничи глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий, ако е възможно.