68% от популациите на бозайници, птици, земноводни, влечуги и риби са изчезнали от лицето на Земята заради човешката дейност за по-малко от 50 години. Това сочат данни на Световния фонд за природата (WWF), публикувани в доклада „Жива планета“.

Снимка: Ладислав Цветков

Причината за катастрофата в биоразнообразието според учените е скоростта, с която хората експлоатират Земята. Те предупреждават, човешката дейност е по-засилена от способността на околната среда да се възстановява. В резултат на това над 75% от естествените хабитати са изменени.

Екологичните промени обаче не са равномерно разпределени. Те са най-сериозни в тропическите райони на Южна Америка. Там спадът в биоразнообразието е 94%. Основни причини за него са трансформирането на тревните местообитания, саваните, горите и влажните зони, свръхексплоатацията и климатичните промени. Пример за това е спорната политика на бразилския президент Жаир Болсонаро, който „толерира“ обезлесяването на Амазонската джунгла.

Другият антирекорд е в сладководните води, в които обитателите намаляват по-бързо от тези в океаните. Според доклада „Жива планета“ най-сериозно засегнато е еко разнообразието в сладководните водоеми на Латинска Америка и Карибите.

Снимка: Getty Images

Най-значимата заплаха за животните е в използването на природните ресурси от човека. На сушата тя се изразява в превръщането на домовете на животните в обработваема земеделска земя, а в моретата и океаните – в огромния улов на риба.  

Снимка: Getty Images

От природозащитната организация подчертават значимостта на биоразнообразието и опасността за човечеството, която тези резултати предвиждат. 

„Загубата на биоразнообразие е не само екологичен проблем. Това е и проблем на развитието, икономиката, глобалната сигурност, етиката и морала. Става въпрос за нашето оцеляване. Биоразнообразието играе критично важна роля в осигуряването на храна, вода, енергия, лекарства и други генетични материали, а също и за регулирането на климата, качеството на водата, замърсяването и климатичните явления“, коментира генералният директор на WWF Марко Ламбертини.

Ръководителят на Световния фонд за природата България Веселина Кавръкова намира връзка и между отношението ни към природата и настоящата пандемия на коронавируса: „COVID-19 е естественият резултат от счупената ни връзка с природата, който ясно ни показва, че няма здраве без здрава планета. Време е да откликнем на предупредителния сигнал, който природата ни изпраща и да започнем да трансформираме света по един устойчив начин.“

Учените продължават да следят влошаващата се екологична криза. Техните очаквания са почти 20% от дивите животни да са в риск от изчезване до края на века само заради промените в климата.

Затова и неправителствени организации като WWF и „Грийнпийс“ работят съвместно с правителствата, за да изградят модерна и разумна природосъобразна икономика. От WWF призовават всеки от нас да допринесе с малки постъпки в ежедневието си за „зелената“ и така необходима промяна.