Американското правителство не възнамерява да се опитва да забави разпространението на коронавируса. Това призна Марк Медоус, началник на кабинета на президента Доналд Тръмп. Думите му, казани в ефира на Си Ен Ен, предизвикаха остри реакции само седмица преди изборите за нов държавен глава на САЩ.

„Няма да контролираме пандемията“, заяви в прав текст Медоус, като обясни, че се очаква „смекчаващи фактори“ като доказано ефективна ваксина и нови лечения да намалят смъртността. По думите му контролът над пандемията е невъзможен, "защото това е заразен вирус... като грипа".

Изказването идва на фона на стремително увеличение на хоспитализациите в 38 американски щата, а броят на новите случаи за денонощие гони рекордни равнища.

До момента 225 000 американци са починали от COVID-19, което са най-лошите показатели в света.

„Белият дом даде сигнал за поражение в пандемията, коронавирусен епидемичен взрив разтърси кабинета на Пенс“ – с това заглавие „Вашингтон пост“ съобщава, че и шефът на кабинета на вицепрезидента Майк Пенс и четирима от най-близкото му обкръжение са с положителни тестове. Именно Пенс председателства щаба за борба с вируса към Белия дом.

С мотива, че до момента тестовете му са отрицателни, той продължава с предизборните прояви – решение, силно критикувано от експертите.

Светът се готви за Америка на Байдън

Вероятното избиране на Джо Байдън за президент на САЩ и задаващият се на хоризонта краен срок за Обединеното кралство да договори отношенията си с Евросъюза поставят на преден план въпроса за ролята на Великобритания на международната сцена, пише в коментарен материал в. „Дейли Телеграф“.

Според автора Байдън „в най-добрия случай ще бъде хладен съюзник“, а Обединеното кралство години наред се е носило по течението във външнополитически план и затова трябва спешно правителството му да излезе с единна глобална стратегия.

„Фейсбук“ готви мерки в случай на вълнения в САЩ след изборите, пише „Уолстрийт джърнъл“. Екипи на социалната мрежа са планирали възможността да се опитат да успокоят евентуален конфликт в САЩ, свързан с изборите, като използват вътрешен свой инструментариум, който по принцип е измислен от компанията за страни, обозначени от нея като „високорискови“, посочват добре осведомени източници пред вестника.

Тръмп вече заяви, че може да не признае поражение, ако сметне изборите за "манипулирани". Представители на неговата Републиканска партия побързаха да се дистанцират от думите му.

Извънредните мерки включват забавяне на разпространението на конкретно бързо разпространяващо се съдържание, както и още по-нисък праг на толерантност при премахването на потенциално подстрекателски публикации. Подобни опции са използвани в страни като Шри Ланка и Мианма.

По материали от БТА