Над 53 млн. американци вече са гласували кой да бъде следващия президент на Съединените щати – Доналд Тръмп или Джо Байдън. Интересът към предварителното гласуване е основно заради пандемията от COVID-19.

В Съединените щати регистрираха рекорден брой новозаразени с коронавирус за ден - над 80 хил. души. Сред най-засегнатите е щата Илинойс.

Екипът на bTV е пред една от големите болници в Чикаго, засега те не са препълнени с болни. Властите в града обаче затягат мерките срещу разспространението на вируса. Забранена е продажбата на алкохол след 21 ч., между 22 ч. и 6 ч. сутринта ще бъдат затворите бизнесите, които не са от жизненоважно значение. Остават отворени само аптеките и хранителните магазини.

На фона на усложнената епидемична обстановка, надпреварата за Белия дом е в разгара си.

Двамата претенденти продължават предизборните си изявления, доминирани от пандемията от новия коронавирус. На митинг във Флорида Доналд Тръмп обеща 100 000 млн. ваксини, които ще бъдат налични до края на годината.

„Ще получите ваксина, която ще сложи край на епидемията или пандемията. Без ваксината, тя ще си отиде, но с нея ще си отиде по-бързо“, заяви той.

Джо Байдън пък обеща ако стане президент, да наложи задължително носене на маски, масово тестване и безплатни ваксини. „Ще бъде трудно, но ако следваме науката и запазим взаимното си доверие обещавам ви, че ще преодолеем кризата и ще излезем от нея много по-бързо, отколкото със сегашните темпове“, каза той.

Междувременно град в Уисконсин изпробва гласуване от автомобил.

Остават 10 дни до изборния ден. Според социологическите проучвания преднина има кандидата на Демократите - Джо Байдън.