10 дни остават до изборите в САЩ, които ще дадат отговор на въпроса кой ще е стопанин на Белия дом - Доналд Тръмп или Джо Байдън. Последният телевизионен дебат между двамата бе далеч по-културен от първия, но искри пламнаха по почти всички важни теми: коронавируса, икономиката, корупцията, външната намеса във вътрешната политика.

53 милиона души са гледали телевизионния дебат между Доналд Тръмп и Джо Байдън, който се счита за последна възможност двамата кандидати да спечелят колебащите се избиратели.

Дебатът премина без прекъсвания, за разлика от първия им сблъсък, а двамата претенденти бяха много по-дисциплинирани и умерени.

Снимка: Reuters

Според проучване на Си Ен Ен Джо Байдън се възприема като победител в дискусията. 53% от гласуващите казват, че се е справил по-добре срещу 39%, които определят Доналд Тръмп като по-убедителен.

И все пак обвинения и словесни престрелки между двамата кандидати имаше. Основна тема отново беше коронавирусът.

„Той все още не е признал, че е знаел за заразата и колко опасна е още през февруари и дори не каза на американците. Той се паникьоса. Много хора умряха и много още ще умрат, ако не стане по-умен и по-бърз“, заяви Байдън.

Снимка: Reuters

„Никога не използвай думата "умен" пред мен. Няма нищо умно в теб, Джо. Не си направил нищо за 47 години в политиката. Учим се да живеем с коронавируса. Нямаме избор. Не можем да се заключим в мазето като Джо. Той има умението да се заключва. Очевидно е направил много пари някъде“, отговори му Тръмп.

„Той казва "Учим се да живеем с коронавируса". Хората се учат да умират с него. Тази сутрин един от вас ще има празен стол на кухненската маса. Когато знаехме, че идва. Когато ни удари. Какво каза президентът? "Не се притеснявайте, ще си отиде до Великден. Времето е топло". Да, шегуваше се, когато го каза, но много хора го взеха на сериозно“, отвърна Байдън.

Тръм обвини Пекин за пандемията: „Поемам пълна отговорност. Не е моя вина, че коронавирусът дойде тук. Вината е на Китай. И знаете ли какво? Вината не е на Джо също. Китай успя да ограничи заразата вътре в страната, но не успя да я спре да дойде в Съединените щати и Европа“.

„Трябва да излезеш от бункера, от пясъчния капан, от голф игрището и да влезеш в Овалния кабинет. Трябва да обединиш демократи и републиканци и да финансираш необходимото, за да се спасят животи“, призова Байдън. 

Но според Тръмп са се справили отлично досега с коронавируса: „Свършихме страхотна работа. Казвам ти, Джо, никога не може да свършиш работата,  която ние свършихме. Нямаш го в кръвта си. Ако бяхме послушали теб, страната щеше да остане широко отворена. Милиони хора щяха да умрат, не 200 000. А дори един човек е твърде много. Вината е на Китай, не трябваше да се случва това. Между другото, когато говориш за цифри, знаеш колко души са починали в Япония. Колко са починали в Русия, в Индия?

Тръмп отново се осъмни в манипулации на предстоящия вот.

Снимка: Reuters

„Не ми говори за мирно предаване на властта. Вотът ще е невиждана измама. Това няма да приключи добре! Надявам се да изборите да са честни. Ако видя десетки хиляди манипулирани бюлетини, няма да мога да го приема. Тези хора не са способни да се справят с бюлетините. Номер едно. И номер две: Те мамят!“, заяви настоящият американски президент.

„Никой не е направил повече за чернокожото общество от Доналд Тръмп. И ако погледнете, с изключение на Ейбрахам Линкълн, никой не е направил повече от мен. Обама и Джо не успяха да прокарат реформата в наказателното правосъдие“, заяви кандидатът за втори мандат по повод расовите протести в САЩ.

„Факт е, че има институционален расизъм в Америка. Ние така и не успяхме да потвърдим двете истини – всички мъже и жени са равни. Но знаете ли какво? Никога не достигнахме до това ниво“, отговори му Байдън.

9 дни преди изборите, според социологическите проучвания, преднина има Джо Байдън. Междувременно отново се наблюдава увеличение на случаите на коронавирус в САЩ, като Чикаго е един от най-засегнатите градове и се готви за въвеждането на нови мерки.