Италия продължава борбата със заразата. Всички пациенти на болница в Южната част на страната са с коронавирус, но в нея няма нито един заразен медик.

Те носят много по-усъвършенствани маски, които са по-близо до противогазите, отколкото до тези, които обикновено виждаме да носят медицинските екипи в болниците.

Облечени са в дебели водоустойчиви костюми, които напълно запечатват тялото.

Спешен случай с пациент, който бързо се влошава. Сестрата приготвя инжекция извън стаята за лечение. Никога не влиза вътре. Предава необходимото през прозорец на лекар, който е при пациента и никога не излиза при кризисна ситуация.

Въпреки че въобще не влиза в стаята, сестрата задължително маха ръкавиците и прави дезинфекция на ръцете. Абсолютно задължително е!

Болницата е изключение и е една от най-модерните в страната. Всеки от екипа много стриктно спазва правилата за разделяне на чистите зони със зоните със заразени. 

Връщаме се и вратите на коридора се затварят, защото пристига нов пациент.
Подготовката по приема му е съществена за спиране на зараза. Подготовката, но и оборудването.

„Много важно е да се разделят посоките на движение в коридора, както зоните за обличането и събличане, достъпа на лекар и сестра до пациента. Как да си сложиш маската- всичко това е много важно“, каза д-р Роберто Парела, болница Котуньо в Неапол.

В пост-интензивното отделение пациентите се възстановяват или не са в много тежко състояние. Правилата важат и тук. Линията не може да се пресича. Сестрите, които са в чистите зони и лекарите, които са до пациентите, остават разделени. 

„Трябва да са разделени. Има много заразени лекари в болници в Северна Италия. А тук нямаме нито един случай“, обясни д-р Джузепе Фиорентино, Интензивно отделение, болница Котуньо в Неапол.

При тази пандемия медиците са на първа линия и също стават жертви на болестта. Но не в тази болница, защото имат всичко необходимо и само се надяват на най-добрия резултат.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 513 14 140 1 074
Света 6 209 364 58 882 372 067 2 770 322
Заразени* Нови Починали
България 2 513 14 140
Света 6 209 364 58 882 372 067
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer