Как Еврокомисията реагира на наложените санкции и какви са очакванията на Брюксел от българските институции?

Дали има затваряне на очите от страна на ЕС ще стане ясно през втората половина на месец юли. Темата за санкциите от страна на САЩ вчера беше една от основните по време на брифинга на ЕК.

Говорител на ЕК заяви категорично, че не е свършила работата си по всички забележки от доклада в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка от 2019 г. по отношение на борбата с корупцията и ефективността на разследванията.

„България трябва да стигне до окончателни присъди за корупция на високо ниво. ЕК ще продължи отблизо да наблюдава развитието в следващия си доклад за правовата държава, който се очаква през месец юли“, каза Кристиан Виганд, говорител на Еврокомисията.

Само няколко часа, преди да се появи съобщението за санкциите на САЩ, в Брюксел ЕК обяви предложението си за нова стратегия за укрепване на Шенгенското пространство. Тя отново призова държавите членки да подкрепят разширяването на Шенген с трите държави България, Румъния и Хърватия.

В този контекст вчера имаше въпрос към ЕК, а именно възможно ли е санкциите да се превърнат във фактор, който да разубеди колебаещите се държави членки на ЕС. ЕК каза, че становището им е категорично и те са „за“ разширяване.

Не стана ясно обаче дали ЕК разполага с аргументите, с които САЩ наложиха санкциите.