Европейската комисия отказа да коментира по същество последните изявления на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп, направени пред европейски медии.

В интервюто Тръмп казва, че очаква и други държави да пожелаят да напуснат ЕС, както направи мнозинството гласоподаватели във Великобритания, както и че ще предложи да бъдат отменени санкциите срещу Русия в замяна на споразумение за намаляване на ядрените въоръжения.

„Често ни критикувате, че не коментираме чужди коментари. Затова ще кажа, че прочетохме интервюто с интерес“, заяви говорител на комисията. Попитан дали това е единствената реакция, той потвърди с „да“.

Говорителят отбеляза, че в поздравителното си писмо до Тръмп председателите на ЕК и на Европейския съвет Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск са отправили покана за съвместна среща. „Нека да изчакаме новата администрация на САЩ да заеме постовете си, поканата е официална“, допълни говорителят.

Същевременно говорителят на руския президент Владимир Путин – Дмитрий Песков, заяви, че Кремъл смята за уместно да направи оценка на казаното от Тръмп за перспективите на санкциите срещу Русия едва след официалното му встъпване в длъжност.

Песков напомни и думите на Путин, че въпросът за санкциите не е в дневния ред на Русия.

Той отговори отрицателно на въпрос дали в момента се водят преговори със САЩ за съкращаване на ядрените потенциали.

Русия не държи чак толкова да се отменят санкциите, че да е готова „да пожертва нещо, особено в областта на сигурността“, заяви председателят на комисията за външни работи в горната камара на руския парламент, Съвета на федерацията, Константин Косачев, цитиран от АП.

На въпрос дали Кремъл е съгласен с мнението на Тръмп, че НАТО е отживелица, Песков посочи, че Русия отдавна изтъква това, отбелязва Ройтерс.

Същевременно германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер коментира, че НАТО е разтревожена от изявлението на Тръмп, че Северноатлантическият съюз е остарял.

„Ще видим какви ще бъдат последиците за американската политика“, заяви Щайнмайер след разговор с генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг, преди да започне срещата на външните министри от ЕС в Брюксел.

Днешната среща вероятно ще бъде повлияна, ако не и предопределена от изявленията на избрания американски президент, предизвикали учудване и вълнение в Брюксел, добави германският първи дипломат.

Използвани са материали на БТА