Европейската комисия предлага законодателен акт, с който да се въведе стандартно решение за зареждането на всички електронни устройства.

С това ще се уеднаквят зарядните портове и технологията за бързо зареждане — USB-C става стандартният порт за всички смартфони, таблети, камери, слушалки, преносими високоговорители и конзоли за видеоигри.

Освен това ЕК предлага зарядните устройства да се продават отделно от електронните устройства.

Обясняват, че това ще е в услуга на потребителите и от полза за околната среда, на която ще влияе вече по-слабо производството и изхвърлянето на зарядни устройства, а това от своя страна ще подпомогне екологичния и цифров преход.

Комисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон коментира: „Сдобиваме се с все повече електронни устройства и с все повече зарядни устройства, които не са взаимнозаменяеми или не са необходими. Ще сложим край на това положение. Предлагаме европейските потребители да могат да използват само един вид зарядно устройство за цялата си преносима електроника — това ще ни облекчи съществено в ежедневието ни и ще намали отпадъците“.

Снимка: EPA

ЕК предприема тази стъпка срещу генерирането на отпадъци от електрическо и електронно оборудване и за решаване на неудобствата, които причиняват на потребителите разнообразните и несъвместими зарядни устройства.

Броят на видовете зарядни устройства за мобилни телефони бе сведен от 30 на 3 през последното десетилетие, но това не доведе до цялостно решение, отбелязват от Еврокомисията.

Статистиката

През 2020 г. в ЕС са били продадени приблизително 420 млн. мобилни телефони и други преносими електронни устройства. На потребител се падат средно по около три зарядни устройства за мобилни телефони, като редовно се използват само две.

38% от потребителите споделят, че поне веднъж са изпадали в ситуация да не могат да заредят мобилния си телефон, който се е оказал несъвместим с наличните им зарядни устройства. Това не само затруднява потребителите, но им струва и пари.

Разходите им само за зарядни устройства, закупувани отделно от електронните устройства, възлизат на приблизително 2,4 млрд. евро годишно. Освен това обемът на изхвърляните и неизползваните зарядни устройства достига според оценки до около 11 000 тона годишно, наричани отпадъци от електрическо и електронно оборудване.