Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова за по-строги мерки при пътуване в Европейския съюз заради разпространението на новите варианти на вируса.

В съобщение в „Туитър“ тя посочва, че за пътуващите от високорисковите райони в ЕС ще се изискват задължителни PCR тестове, направени до 72 ч. преди пътуването, и карантина, като в бъдеще трябва да се изготви общ протокол за пътуване на европейските граждани.

„Трябва да спрем разпространението на вирусните варианти и всички да бъдем в безопасност. Заедно ще се справим с пандемията“, написа още фон дер Лайен.

Целта на новите рестрикции е а се ограничат пътуванията, които не са важни. Председателят на ЕК напомня, че не трябва да се затварят границите на ЕС, за да не се нарушава свободната търговия с храни и лекарства. 

Всяка страна, която прецени, че иска по-строги мерки от останалите, какъвто в момента е случаят с Белгия, би трябвало да защити позицията си, призовава Комисията. Всяка членка остава свободна да решава какво да прави с границите си, а Брюксел може само да продължи с препоръките си за координация.

Трите нови варианта на вируса накараха света да „изостри “ сетивата си. Южноафрикасният вече е доказан в 20 държави, британският – в 50, а бразилският – в 5 държави.

В европейската карта за COVID-19 вече ще има нови зони. В допълнение към съществуващите кодове „зелен“, „оранжев“, „червен“ и „сив“ комисията предлага да се добави „тъмночервен“ – за областите, където 14-дневното ниво на заразяване е над 500 на 100 000 души. Този цвят ще отразява високия брой инфектирани, отчасти дължащ се на новите варианти на коронавируса.