Ден след съобщението за отлагане на доставките за Европа на ваксината „Янсен“ заради сигнали за редки случаи на съсирвания, Брюксел реагира с нови договори с компанията „Пфайзер/Бионтех“.

Еврокомисията съобщи, че 50 млн. дози от ваксината „Пфайзер“ ще бъдат доставени в Европа в следващите 3 месеца, вместо в края на годината. Дозите ще се разпределят пропорционално между страните-членки.

Освен ускорената доставка се подготвя и трети договор със същата компания за ваксини през следващите 2 години.

„Ако се наложи реимунизация или се появят нови варианти на вируса, които не се повлияват, трябва да се концентрираме върху технологиите, доказали своята ефективност. РНК ваксините са добър пример“, каза председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен с важно допълнение: „Други договори с различни производители може също да последват“.

Междувременно, днес постоянните представители в ЕС на страните-членки постигнаха обща позиция за бъдещия цифров зелен сертификат и започването на преговори с Европейския

Докато се изясняват различни параметри в бъдещия общ европейски сертификат, с който ще се пътува, редица страни вече разработват собствени варианти.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!