Европейската комисия купи допълнителни 150 млн. дози от ваксината срещу COVID-19 на „Модерна“.

Те ще бъдат доставени през третото и четвъртото тримесечие на тази година. Така общо 310 млн. дози са поръчани от Европейската комисия до момента.

Споразумението включва опция за закупуване на допълнителни 150 млн. дози с доставка през 2022 г.

„Ние оценяваме доверието на Европейската комисия към „Модерна“ и нашата mRNA платформа. Днешната покупка на допълнителни 150 млн. дози увеличава общата поръчка за нашата COVID-19 ваксина до 310 млн. с доставка през 2021 г., за да спрем пандемията в Европа,“ заяви Стефан Бансел, главен изпълнителен директор на „Модерна“.

„Европейската комисия води дискусии с нас как да се подготвим за 2022 г., включително да се справим с потенциални варианти. Комисията има опция за допълнителни 150 млн. дози с доставка през 2022 г.“, каза още Бансел.

„Пфайзер“ пък ще произведе за Европа още 200 милиона дози ваксина до края на годината.

Председателят на Еврокомисията заяви, че за руския препарат „Спутник“ не е поискан достъп до пазара на Евросъюза и следва да се помисли защо в Русия имунизацията не напредва чувствително, а Москва предлага дози на други страни. 

22 милиона европейци вече са получили поне една доза, а други 7 милиона и втора.

Днес беше предложен и план за ускоряване на одобрението и производството на нови препарати, както и за проследяване на новите щамове и варианти на вируса.