Европейската комисия очаква страните членки на съюза да изпълнят до септември тази година своите ангажименти за борба с миграционната криза, които са поели през есента на 2015 г. Това заяви по време на пресконференция в централата на европейската гранична агенция „Фронтекс“ еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос.

Той изрази надежда, че „всички държави действат в съответствие с ангажиментите, които са поели“. „В противен случай Европейската комисия има възможности за влияние“, посочи комисарят, цитиран от БГНЕС.

В отговор на въпрос за възможни наказателни мерки Аврамопулос заяви, че не може да каже нищо, тъй като до септември има още време.

„Миграционната криза засегна всички нас. Тя постави под съмнение съществуването на Шенгенското пространство – най-голямото постижение на европейската интеграция“, заяви още еврокомисарят.

По отношение на споразумението между Брюксел и Анкара за спиране на миграционната вълна към континента той заяви, че според него то действа напълно.

„Турската страна изпълнява добре задълженията си и в момента броят на мигрантите, идващи в Европа е по 40-50 човека на ден".

През 2015 г. Европейската комисия предложи въвеждането на квоти за прием на мигранти от Гърция и Италия за всички страни от ЕС. Въпреки че по-голяма част от държавите в съюза приеха квотите, към момента преразпределени са едва няколко хиляди от общо 160-те хиляди мигранти, включени в програмата.