В световния ден на мира, руският президент Владимир Путин обяви частична мобилизация и заплаши с ядрено оръжие. 

Това е първата мобилизация в Русия от Втората световна война насам. Путин нареди повече средства за производството на оръжия. И обвини Запада в "ядрен шантаж" и опит да унищожи страната му.

“Ние също имаме най-различни оръжия, някои и по-модерни от тези на НАТО. Ако териториалната цялост на Русия е заплашена, ще използваме всички средства, за да защитим своя народ. Това не е блъф. А тези, които се опитват да ни изнудват с ядрени оръжия, трябва да знаят, че вятърът може да задуха и в тяхна посока”, заяви Путин.

Той определи като цел освобождаването на Донбас и обеща подкрепата на Москва за т.нар. референдуми в окупираните територии. Допитвания ще бъдат извършени в самообявилите се Луганска и Донецка народни републики, както и в Запорожка и Херсонска области. Двете народни републики обявиха независимост през февруари и Москва започна войната с цел денацификация на Украйна и освобождаване на тези две области.

Мобилизират се 300 хиляди в подкрепа на операцията в окупирания Донбас в Украйна. 

Часове след изявлението в социалните мрежи се появиха призовки и разкази за вече започналата мобилизация.

“Ще бъдат свикани 300 хиляди резервисти. Това няма да се случи наведнъж, а систематизирано и планирано. Тази частична мобилизация представлява малко над 1 процент от целия ни човешки ресурс”, каза министърът на отбраната на Русия Сергей Шойлу.

В Русия обаче се опасяват, че мобилизираните може да са много повече и посочват засекретена точка в президентския указ.

Световни лидери предупредиха, че няма да признаят референдумите за отцепване на територии от Украйна.

В същото време служебният министър на отбраната Димитър Стоянов съобщи, че има риск за националната сигурност на България, но не и пряка военна заплаха. 

Опозиционни и антивоенни групи призоваха за протести.

“Сега е ясно, че тази престъпна война се влошава и задълбочава, а Путин се опитва да хвърли в нейната месомелачка и да изцапа с кръв стотици хиляди хора – което ще доведе до огромни трагедии”, каза руският опозиционер Алексей Навални, който е в затвора. 

В социалните мрежи се съобщава за първи протести в градове в Сибир и в Далечния Изток.

За минути бяха разпродадени еднопосочните самолетни билети до Истанбул, Ереван и Баку, където руските граждани нямат нужда от визи.