Повече от 640 милиона души по света, или 13 процента, са с наднормено тегло, съобщиха Ройтерс, ДПА и АФП, позовавайки се на анализ на глобалните тенденции за индекса на телесната маса (ИТМ).

Обезпокоителните данни за нивото на затлъстяване в световен план през последните 40 години сочат, че броят на хората с индекс на телесна маса над 30 се е покачил от 105 милиона през 1975 г. до 641 милиона през 2014 г. Повече от един на десет мъже и една на седем жени са с наднормено тегло.

Изследването, публикувано в медицинското списание "Лансет," е извършено с помощта на Световната здравна организация и над 700 учени по света. То анализира данни за теглото на над 20 милиона души над 18-годишна възраст от 186 страни.

ИТМ се изчислява при съпоставка на височината и теглото на човека. Индекс над 25 се смята за наднормено тегло, над 30 - за състояние на затлъстяване, а над 40 - за болестно затлъстяване.

"Броят на хората в световен план, чието тегло сериозно застрашава здравето им, е по-голям от всякога", коментира професорът от Импириъл колидж Маджит Езати. "И епидемията от свръхзатлъстяване е прекалено разпространена, за да бъде третирана само с медикаменти или няколко обиколки с велосипед."

Езати препоръчва няколко стъпки в глобален план, за да се направи смислена и мащабна промяна в начина на живот. Сред тях са регулация на цените на здравословните и нездравословните храни и облагане на храните с голямо количество захар или висока степен на обработка с по-високи данъци. В противен случай, до 2025 г. 18 процента от мъжете и 21 процента от жените ще бъдат с наднормено тегло.

Въпреки новите открития, прекалено ниското телесно тегло остава сериозен здравен проблем в най-бедните страни по света и тенденциите към затлъстяване не трябва да го засенчват, коментират авторите на изследването.