Облигации, обезпечени от приходите от криминалната дейност на най-влиятелната италианска мафия Ндрангета, са били закупени от една от най-големите европейски частни банки – „Банка Дженерали“. Това съобщава „Файненшъл Таймс“ след преглед на финансови и правни документи.

Облигациите са били закупени през инструмент, създаден от женевската инвестиционна банка CFE. Консултантските услуги по транзакцията са били изпълнени от счетоводната група Ernst and Young (EY).

В дъното на схемата са фирми, свързани с престъпните групи. Те са издавали облигации, чрез продажбата на които са се „изпирали“ капитали, придобити по незаконен начин. От банката и от посредника посочиха за изданието, че до момента не са били запознати с нередностите.

Сред останалите инвеститори, попаднали в положението на „Дженерали“, са пенсионни и хедж фондове, които търсят екзотични алтернативи с висока възвръщаемост на инвестициите в период на рекордно ниски лихви. Едно от дълговите предложения съдържало активи, продавани от бежански лагер в Калабрия, който бил превзет от организирана престъпна група, източваща еврофондове.

Ценни книжа на стойност около 1 милиард евро, свързани с фирми паравани на мафиотските кланове, са били продадени на инвеститори в периода от 2015 г. до 2019 г., според участници във финансовите пазари.

Миналата година членове на мафиотската структура бяха задържани в България по време на мащабна международна операция. Една от версиите, по които се работи е, че групата е свързана с нашата страна чрез сделки за незаконен трафик на боклук.

Европол оценява приходите от дейността на стотиците автономни кланове на калабрийската мафия на 44 милиарда евро годишно.