Най-високопоставеният ядрен учен на Иран е бил убит край столицата Техеран, съобщиха световните агенции. Според военното министерство Мохсен Фахризаде е бил застрелян в автомобил от въоръжени терористи.

Убийството на учения идва след нови притеснения за увеличеното производство на обогатен уран, използван както за ядрена енергия, така и за ядрени оръжия.

Външното министерство на Иран строго осъди убийството. Има "сериозни индикации за роля на Израел" в убийството, каза външният министър Джавад Зариф. Според западни разузнавателни агенции Фахризаде е участвал активно в развиването на ядрената програма на Иран.

„Ако Иран реши да използва обогатяването на уран за оръжия, Фахризаде ще бъде познат като „бащата на иранската бомба“, казва пред „Ройтерс“ високопоставен европейски дипломат.

Снимка: btvnovinite.bg

Tехеран твърди, че програмата е създадена за мирни цели, но Западът се притеснява че така се прави опасен за човечеството ядрен арсенал.

Между 2010 г. и 2012 г. четирима ирански ядрени учени бяха убити. Техеран обвини Израел в съучастие. Според „Ройтерс“ след настоящия инцидент няма коментар от Израел или от Пентагона.

Кой е Мохсен Фахризаде?

В доклад на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) през 2011 г. Фахризаде беше посочен като основна фигура в подозираната иранска дейност за разработване на технологии и умения, необходими за атомни бомби, и се намекваше, че той може все още да участва в подобна дейност. Фахризаде, за когото се предполагаше, че е бил висш офицер в Корпуса на гвардейците на ислямската революция, беше единственият иранец, споменат в доклада, предаде БТА.

Снимка: btvnovinite.bg

МААЕ отдавна искаше да се срещне с Фахризаде по проточило се разследване за това дали Иран е извършвал неправомерни изследвания за ядрени оръжия. Без да показва признаци, че е склонен да изпълни искането, Иран призна за съществуването на Фахризаде преди няколко години, но заяви, че той е армейски офицер, който няма участие в ядрената програма.

Фахризаде беше споменат и в резолюция на ООН за Иран през 2007 г. като човек, участващ в ядрени дейности или програми за балистични ракети.

През май 2011 г. изгнаническата опозиционна организация Национален съвет на съпротивата на Иран публикува доклад със снимка, за която твърдеше, че показва Фахризаде. Не беше обаче възможно да се направи независимо потвърждение на снимката.

В доклада се казваше, че ученият е роден през 1958 г. в свещения мюсюлмански шиитски град Кум, заема поста заместник-министър на отбраната и е бригаден генерал от КГИР, има докторат по ядрено инженерство и преподава в иранския университет „Имам Хусейн“.

През 2018 г., презентирайки ядрената програма на Иран, премиерът на Израел Бенямин Нетаняху изрично спомена името на учения.

Реакциите на Техеран

Командирът на Корпуса на гвардейците на ислямската революция генерал-майор Хосеин Салами подчерта, че Иран ще отмъсти за убийството на Фахризаде.

Снимка: btvnovinite.bg

„Убийството на ядрени учени е най-очевидното нарушение на световната хегемония, за да се предотврати достъпа ни до съвременните науки“, заяви Салами.

Външният министър Джавад Зариф призова международното общество да осъди терористичния акт. Ведомството определи учения като „мъченик“, пише Би Би Си.